fbpx Skip to content

Opleiding ADR-Mediation

De toegang tot de complete ADR Scope

De hybride opleiding ADR-Mediation van SCG bevat als enige opleiding in Nederland de toegang tot het complete ADR programma. Lees hier alles over de opleiding en schrijf je in.

Succesvol en diepgaand begeleiden bij (complexe) coaching- en mediation trajecten, leer je in de opleiding ADR-Mediation. 

Je wilt je coaching en mediation vaardigheden naar een hoog niveau ontwikkelen, zodat je in de dynamiek van complexe vraagstukken en  conflicten effectief kunt blijven handelen met je clienten en de betrokken partijen. 

Daarbij wil je doelgericht kunnen interveniëren, ook als de emoties hoog oplopen en in crisissituaties. Je weet conflicten tot een goed einde te brengen. Dat is precies wat je leert tijdens de opleiding ADR Mediation bij SCG | Strategisch Coachen Groep.

Wat zeggen anderen over de opleiding?

Mediation klein

Voor deze opleiding is de vooropleiding Strategisch Coachen vereist.

Voor wie is de opleiding ADR-Mediation?

 • Senior professionals zoals mediators, coaches, advocaten, rechters, bijzonder curatoren, arbiters, accountants, bedrijfs- en verzekeringsartsen, HR-professionals, zorgprofessionals, bemiddelaars en onderhandelaars.
 • Leidinggevenden, leden van de raad van bestuur, directieleden en staf- en managementleden.
 • Oud-deelnemers van de opleiding Strategisch Coachen die hun coaching- en mediationvaardigheden naar een hoger niveau willen ontwikkelen.

Door de diversiteit van de deelnemers creëren we een rijkdom aan levens- en werkervaringen en kom je in contact met vele kennisvelden die jouw groei in het coachen en mediëren naar nieuwe hoogte stuwen. Ontdek je potentieel en ook je grenzen.

Tijdens de opleiding ADR Mediation komt de gehele ADR scope aan bod: arbitrage, conflictcoaching, mediation en onderhandeling. Dat is uniek in Nederland. Je ontwikkelt je coach- en mediation competenties naar een hoog niveau en leert deze praktisch toe te passen bij (complexe) conflicten tussen mensen, teams en organisaties. Denk hierbij aan vastgelopen samenwerkingen, reorganisaties en cultuurveranderingen.

Verder leer je:

 • Hoe je conflicten kunt analyseren en de oorzaken van conflicten voor alle partijen helder in kaart kunt brengen.
 • Hoe je naar een oplossing kunt toewerken die voor alle betrokken partijen aanvaardbaar is en waarbij de te nemen acties aansluiten bij de gemeenschappelijke waarden van de betrokken partijen.
 • Welke communicatiestijlen bij conflicten het meest effectief zijn.
 • Hoe je de overdracht van (zwaar beladen) uitspraken als coach en mediator tijdens gesprekken kunt verdragen en verduren. Kortom, hoe ga je met dit soort uitspraken om? En ook de eerlijke vraag voor jezelf: wil je ermee omgaan? Je leert succesvol begrenzen.
 • Hoe je in lastige conflicten toch met kleine stapjes naar een oplossing toe kunt werken en hoe je de partijen gemotiveerd houdt om tot een aanvaardbare oplossing te komen.
 • Hoe je het vertrouwen tussen de betrokken partijen weer kunt herstellen en de relaties zelfs weer tot bloei kunt laten komen.
 • Hoe je scriptinterventies, systeeminterventies, tijdlijninterventies, buitengewone interventies en integratieve interventies toe kunt passen.
 • Hoe je existentiële conflicten en dehumanisering kunt herkennen en wat er nodig is om deze conflicten om te buigen naar samenwerking en humanisering.
 • Wat de zes pijlers van persoonlijk leiderschap zijn en hoe je ze in de dagelijkse praktijk kunt inzetten om je professionele leiderschap door te ontwikkelen, zodat je vanuit innerlijke rust en vertrouwen conflicten kunt begeleiden.

En nog veel meer over hoe je (complexe) coaching en mediationtrajecten tot een succesvol einde kunt brengen. Voor de complete inhoud van de opleiding, vraag je hier onze brochure aan.

De hybride opleiding ADR Mediation bestaat uit diverse leervormen, waaronder:

 • Compacte theoretische inleidingen
 • Dialogen
 • Intervisies
 • Demonstraties door de docent
 • Groepsoefeningen gevolgd door plenaire sessies
 • Online studiemodule

Om ervoor te zorgen dat alles wat je tijdens de opleiding leert direct in de praktijk toepasbaar is, verwachten we van iedere deelnemer dat hij een praktijkcasus inbrengt, waarmee geoefend kan worden.

Dit betekent dat we veel verder gaan dan alleen het delen van theoretische kennis en het uitvoeren van enkele praktijkoefeningen. Datgene wat je leert, ga je intensief oefenen, zodat je er vol vertrouwen in de praktijk mee aan het werk kunt gaan.

Inhoud 6-daagse opleiding

Om ervoor te zorgen dat je je op ieder aspect van mediation volledig kunt focussen, hebben we de diverse aspecten van het vak over zes programmadagen verspreid:
Dag 1: Het conflict
Dag 2: De ADR Matrixmethode
Dag 3: Analyse van conflictsystemen
Dag 4: Conflict interventies
Dag 5: ADR professional worden en zijn
Dag 6: High conflicts

Hybride opleiding

Wij bieden de opleiding in hybride leervorm aan. We maken gebruik van de voordelen van gecombineerd ‘live’ en ‘online’ onderwijs. Het doel is het bereiken van een optimum aan kennisoverdracht, het aanleren van vaardigheden, leren van ervaringen van topprofessionals in het ontwikkelen van leiderschapsattitudes voor persoonlijke en professionele groei.

In de online studiemodule tref je de inhoud van de live opleidingsdagen aan. In de lessen vind je samenvattingen van de onderwerpen die behandeld zijn tijdens de opleidingsdagen. Om je vaardigheden te trainen, bieden we je videolessen en oefeningen. Verder ontvang je extra inhoudelijke, verrijkende en verdiepende theorieën welke niet tijdens de opleiding aan bod zijn gekomen. Om je kennis te laten maken met mediation in de praktijk, staan in de online omgeving interviews, tips en casuïstiek van senior ADR professionals.

Deelnemers van elke opleiding krijgen toegang tot hun eigen beveiligde community, waarin ze met elkaar kunnen sparren en oefenen. Zo blijft de veiligheid in de groep, ook digitaal, gewaarborgd.

Nieuwsgierig naar de volledige inhoud van de opleiding? Vraag dan snel onze brochure aan!

Vooropleiding: Strategisch Coachen

Voordat je aan de opleiding ADR Mediation begint, volg je de vooropleiding Strategisch Coachen, waarin je leert om doelgericht te coachen. Lees hier meer over deze opleiding. Als je de opleiding Strategisch Coachen al eerder succesvol hebt afgerond, dan heb je de eerste stap al genomen en kun je direct starten met de opleiding ADR Mediation.

Intake & voorbereiding opleiding ADR Mediation

Je ontvangt van ons een vragenlijst die je thuis of op het werk kunt invullen. De vragen helpen om jouw drijfveren en motivatie scherp te krijgen. Je bespreekt je antwoorden uit de vragenlijst met je docent in een telefonisch interview van ongeveer dertig minuten. Vervolgens maak je in samenspraak afspraken over de voor jou belangrijke leerpunten in deze opleiding. Tijdens de opleiding zijn er voldoende momenten om je leerpunten aan te scherpen en bij te sturen op basis van de inzichten die je hebt opgedaan.

Voorbereiding

In de opleiding ADR Mediation komt de kennis uit de opleiding Strategisch Coachen terug. Echter, de opleiding ADR Mediation gaat dieper in op de aspecten van coaching en mediation. Daarom is het van belang dat je de opleidingsmap van de opleiding Strategisch Coachen nogmaals goed doorneemt, zodat je optimaal kunt meedraaien in de opleiding ADR Mediation.

Route naar ADR Practioner

Als je geaccrediteerd wilt worden in het ADR Register, dan is het verplicht om specifieke literatuur te lezen en te slagen voor het theorie-examen. Bij aanvang van de opleiding geven we je een overzicht van de verplichte literatuur.

Nieuwsgierig? Vraag onze brochure aan!

Programmaleider: Regi Melcherts

Deze opleiding wordt verzorgd door Regi Melcherts, internationaal expert in strategisch coachen, leiderschap en mediation. Duizenden professionals heeft hij geholpen om hun potentieel optimaal te benutten. Regi wordt geprezen om zijn unieke talent om op een veilige en prettige manier snel tot de kern te komen, waardoor hij mensen doelgericht verbluffende resultaten laat behalen. Het is niet voor niets dat de opleiding Strategisch Coachen een 9,6 als gemiddelde beoordeling heeft (bron: Springest).

Duur opleiding: 6 dagen

Studiebelasting: 3 – 4 uur per week

Locatie: SCG Academie, Biltseweg 8,  Bosch en Duin

Accreditatie: De opleiding is ook geaccrediteerd voor vele beroepsgroepen, zie het accreditatie-overzicht.

Opleidingsdata:

 • 2022: 3+ 4 november 2022, 8 + 9 december 2022, 19 + 20 januari 2023

Hybride opleiding ADR-Mediation

Ga de uitdaging aan met jezelf. Als enige opleiding in Nederland komt bij de opleiding ADR Mediation van de SCG Academie de gehele ADR scope aan bod.

Investering: € 3.750,- (vrij van BTW).

Hybride opleiding ADR-Mediation – Extended versie

Wil je nog meer uit deze opleiding halen? Dan kun je kiezen voor onze verdiepingsmodule.
Aanvullend op je opleiding krijg je twee individuele coaching sessies van twee uur met coach Regi Melcherts, waarin je werkt aan verdieping van jouw persoonlijke doelstellingen en / of een bedrijfsplan maakt voor het opzetten van een mediation praktijk. De totale investering bedraagt dan: 

Investering: € 4.850,- (vrij van BTW)

De genoemde investeringen zijn inclusief:

 • Locatie
 • Lunch
 • Opleidingsmateriaal
 • Online studiemodule ( met extra inhoudelijke, verrijkende en verdiepende theorieën welke niet tijdens de opleiding aan bod zijn gekomen, toegang tot je eigen beveiligde community, plus interviews, tips en casuïstiek van senior ADR professionals)
 • Koffie/thee

Het ADR Register certificeert wereldwijd ADR practitioners (arbiters, conflictcoaches, mediators, onderhandelaars) en hun bedrijven en is 100% onafhankelijk. ADR practitioners voldoen aan de vereisten voor permanente opleiding, hebben gedragsregels, procedure vereisten en vallen onder klacht- & tuchtrecht of geschiloplossing en arbitrage. ADR Register is onderdeel van Global Network Group en onder supervisie van ICC Council.

 

Route naar ADR Practioner

De SCG Academie biedt als eerste opleider in Nederland de toegang tot de totale ADR scope: arbitrage, conflict coaching, mediation en onderhandeling. Daarmee kun je erkend Full Level ADR Practitioner worden. In het onderstaande overzicht is de route naar de titel ADR Practitioner stap voor stap uitgewerkt.

De route naar ADR Practitioner in 8 stappen
Stap:1Opleiding Strategisch Coachen (6 dagen, geaccrediteerd voor 42 uren)
Stap:2Opleiding ADR Mediation (6 dagen, geaccrediteerd voor 42 uren)
Stap:3Je doet het theorie-examen online, via ADR-register.com
Stap:4Je vraagt een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aan bij het Ministerie van Justitie
Stap:5Je wordt toegelaten en ingeschreven in het internationale ADR Register als Associate Level ADR-Practioner
Stap:6Je wordt ook toegelaten en ingeschreven in het ADR ICR Coach Register.
Stap:7Je doet 3 jaar praktijkervaring op met minimaal 10 cases. SCG Academie kan je begeleiden door middel van een mentoraat. Voor mediators met al meer dan 12 jaar ervaring in mediation, is er een alternatieve route.
Stap:8Je wordt erkend tot Full Level ADR practitioner.

De opleiding is ook geaccrediteerd voor vele beroepsgroepen, zie het accreditatie-overzicht.

Jij bent aan zet...

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes van SCG?

Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief. We houden niet van spam en je kunt je altijd uitschrijven!