Groeisprong voor leidinggevenden: 3 tips om succesvol te begrenzen

Het begon bij De Voice, maar inmiddels komt het één na het andere schandaal aan het licht. Al die situaties hebben één ding gemeen: grenzen. Grenzen die overschreden zijn. Hoe voorkom je op de werkvloer situaties waarin grenzen overschreden worden? Je hebt hier als leidinggevende een belangrijke rol in. Door je eigen grenzen te stellen laat je zien dat je het goed vindt dat er grenzen gesteld worden en dat je team daar de ruimte voor mag nemen. Deze instelling creëert een veilige en gezonde werkomgeving. We geven 3 tips om succesvol te begrenzen.

1. Vergroot je zelfkennis

Je heb niet alleen fysieke grenzen, maar ook mentale, sociale en spirituele. Alleen voordat je een grens kan stellen, moet je deze wel kennen. In de praktijk zien we dat leidinggevenden niet altijd voldoende bekend zijn met hun eigen grenzen. Bewustwording is de eerste stap naar verandering. Wanneer jij bewust bent van de situaties waarin iemand over een grens heengaat, kun je deze analyseren en in de volgende situatie beter handelen. Beter betekent in dit geval gezonder.

2. Vraag respect voor grenzen

Er zijn verschillende manieren om respect te vragen voor grenzen bij jezelf of de ander. Eén van de manieren waarop je respect kan vragen voor grenzen is met de Winnaarsdriehoek (Choy, 1990): dit is een positieve wijze van interactie tussen twee of meerdere mensen. Als een gesprek niet lekker loopt, dan zit je vaak in de Dramadriehoek (Karpman). Dit heeft als resultaat dat beide partijen met een slecht gevoel het gesprek uitgaan. Als je deze situatie kan sturen en ombuigen, dan kan je veel effectiever communiceren en is het makkelijker om grenzen aan te geven voor beide partijen.

Er zijn een aantal voorwaarden voor de Winnaarsdriehoek.

  • Een assertieve houding
  • Een zorgende opstelling
  • Kwetsbaarheid

3. De-escaleer op tijd

In gesprekken over grenzen kan het zijn dat emoties hoog oplopen. Als leidinggevende is het belangrijk dat je op tijd kan de-escaleren binnen je team, zodat het team ervaart dat er op een veilige en rustige manier over grenzen gesproken mag worden. Er zijn hier verschillende technieken voor die we je tijdens de Masterclass aanleren en waar we direct mee oefenen.

Dit zijn vaardigheden die niet alleen van belang zijn bij succesvol begrenzen, maar ook in andere situaties waarin emoties hoog oplopen.

Wil je als leidinggevende aan de slag met succesvol begrenzen? Doe dan mee aan de Masterclass Succesvol Begrenzen of volg de opleiding Strategisch Coachen.

Regi is in staat om je te laten leren zien wat je nog niet hebt leren zien. Deze opleiding heeft mijn leven verrijkt!
Annemieke Gerritsen
Hoofd engineering en projectmanager
Fijne opbouw, respectvolle begeleiding, inspirerend en gewetensvol. Heel mooie en leerzame ervaring en een voelbaar plezier van de trainer om er het beste uit te halen.
Wendy Mooren
Art Director
Wat als je 46 bent en graag de wereld mooier wilt maken, dan is deze opleiding een springplank om de gamechanger te mogen en kunnen zijn voor de medemens. Inspireren, delen, groeien! Complimenten aan het SCG-team!
Roy Bergs
Makelaar
Geen vraag is te gek of kan niet gesteld worden. Dit is wat deze mooie opleiding Strategisch Coachen mij geleerd heeft. Met diverse methodieken - soms aan de oppervlakte, soms met veel diepgang - het gesprek aangaan. #durvendoen!
Yvonne Cassee
Manager HRM
De opleiding die na lange jaren weer pijn deed. Pijn omdat ik zoveel geleerd heb als mens en coach.
Jeroen van der Lugt
Startup coach
Verrijking voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Soms confronterend, in alle gevallen leerzaam. Life changer!
Miriam Dijksman
Personeelsmanager

1-daagse Masterclass Succesvol Begrenzen

19 september 2023

Wat je kunt verwachten

  • Boek Groeisprong | Praktische levensgids voor persoonlijke en professionele groei.
  • Koffie, thee, fris en goed verzorgde lunches op onze prachtige opleidingslocatie in Bosch en Duin.

Investering
De investering voor de Masterclass bedraagt €495,00 vrijgesteld van BTW.

6-daagse opleiding Strategisch Coachen

Opleidingsdata najaar 1 2023 (nog twee plekken beschikbaar)
14 & 15 september, 9 & 10 oktober, 9 & 10 november

Opleidingsdata najaar 2 2023
16 & 17 november, 14 & 15 december, 11 & 12 januari 2024

Wat je kunt verwachten

  • Zes dagen live opleiding met topdocent Regi Melcherts.
  • Online studiemodule, bestaande uit meer dan 50 video’s, verdiepende theoretische achtergronden, oefeningen en support.
  • Leerboek Strategisch Coachen met alle praktische oefenvormen
  • Boek Groeisprong | Praktische levensgids voor persoonlijke en professionele groei.
  • Koffie, thee, fris en goed verzorgde lunches op onze prachtige opleidingslocatie in Bosch en Duin.

Investering
De investering voor de opleiding Strategisch Coachen bedraagt €3.475,00 vrijgesteld van BTW.

Accreditatie en registratie
De opleiding Strategisch Coachen geeft toegang tot het International Coaches Register, en is voor meerdere doelgroepen geaccrediteerd. Klik hier voor het overzicht op onze website. Staat jouw register er niet bij? Neem dan contact met ons op, we kunnen een aanvraag voor je doen.