Met een Groeisprong 2021 in!

2021: een jaar van nieuwe groei!

De jaarwisseling is een mooi moment om stil te staan bij de mooie en betekenisvolle momenten van 2020. Maar het is ook een moment om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar vol kansen dat voor de deur staat: 2021!

Je stapt vaak met ‘nieuwe voornemens’ het jaar in. Mooie intenties, waarbij het je gegund is dat deze mogen uitkomen. Maar hoe voorkom je dat je intenties alleen maar intenties blijven? Of hoe voorkom je dat je intenties verzanden in één, twee of drie pogingen? Wat heb je nodig om met een winnende mindset ook écht je voornemens om te zetten in een nieuwe realiteit voor jou in 2021?

Wellicht heb je een krachtige groeisprong te maken! Om in vrijheid én daadkrachtig 2021 in te stappen met de juiste focus op je doelen, en met voldoende vertrouwen om slagvaardig je plannen succesvol uit te voeren. We geven je graag een aantal mooie vragen mee die je een mooi inzicht kunnen geven in de groeisprong die je te maken hebt.

Een goed voornemen?

Wat is een goed voornemen eigenlijk? Is het een poging óf is het een besluit om iets te realiseren? Het is mooi om even stil te staan bij het verschil tussen een poging en een besluit. Hoe vaak hoor je dat mensen pogingen gewaagd hebben om een toekomststap te zetten of een doel te bereiken? Een poging om te stoppen met roken, drinken, of een paar kilo af te vallen? Een poging om meer thuis te zijn met het gezin? Een poging om meer tijd te nemen voor jezelf? Allemaal pogingen, zeker aan het begin van een nieuw jaar.

Vervolgens lukt het niet meteen. Je ‘zie-je-wellisme’, krijgt direct alle ruimte. ‘Zie je wel, het was toch niet voor mij, onze relatie of ons bedrijf weggelegd!’ Vervolgens wordt met díe gedachte een tweede poging gewaagd en een derde die alle bevestigend werken: ‘Zie je wel, het kan niet, want ik heb het al drie keer geprobeerd’. Een verliezende mindset ontstaat dan makkelijk. Dit is de valkuil van een poging!

Waarom een poging niet werkt…

Een poging heeft een vrijblijvend commitment in zich. ‘Ik heb het geprobeerd, maar het lukte niet’, ‘ik heb het gezegd, maar er werd niet geluisterd’. Je bent eigenlijk begonnen met de mindset: ‘ik begin en doe mijn best.’ Wij raden je af om met allerlei ‘pogingen’ 2021 tegemoet te gaan. Dat geeft een zwakke mindset met uiteindelijk een weg vol met excuses.

Een besluit werkt beter!

Het is vele malen krachtiger en succesvoller om een besluit te nemen. Een besluit maakt duidelijk dat je gecommitteerd bent, bereid bent de consequenties van je besluit te nemen én te dragen. Een besluit voelt ook echt anders. Het is een stimulans om je intentie, focus en vertrouwen te bundelen om je sprongkracht te versterken. Een echt besluit draagt opluchting en acceptatie in zich. Met een besluit ga je gewoon doen wat nodig is om je stappen te maken op weg naar je doelen. ‘Ik besluit dat ik de volgende stap neem, ik besluit dat ik mijn doel ga halen.’ Je besluit het te doen. Met vallen en opstaan en lerend van je fouten, ga je door totdat je voldoende gegroeid bent om succesvol te zijn. Je leert van je kleine stappen om je grote stappen te maken. Een besluit draagt bij aan het versterken van je winnende mindset!

De vrijheid om te kiezen…

De bovenstaande uitleg van poging of besluit, vraagt in de basis al een keuze: kies je voor een poging of een besluit? Vanuit de vrijheid om te kiezen, zit je nooit vast aan een besluit. Je kunt, als dat nodig is, je besluit herzien als deze achterhaald raakt. Dan neem je een nieuw besluit! Dit is een mooi besef!

2020 een plek geven…

Om in vrijheid en openheid je toekomst in te stappen, is het belangrijk om stil te staan bij de gebeurtenissen uit 2020 en deze een goede plek voor jezelf te geven. Om in je spiegel kijken met de vraag: ‘Wat ging er goed en wat ging er minder goed?’, ‘Waar ben ik tegen mijn grenzen aangelopen?’, ‘Waar stond ik volledig in mijn kracht?’ Door 2020 een plek te geven, ontstaat er rust en ruimte voor nieuwe kansen in 2021. Je creëert een balans tussen het verleden, heden en de toekomst. Een mooie eerste stap om je groeisprong te maken naar 2021.

Een paar vragen voor je kunnen hierbij zijn:

 1. Wat heb jij een plek te geven in 2020?
 2. Wat heb je nog te voltooien?
 3. Welke verliezen en winsten heb je nog te nemen?
 4. Wie heb je te vergeven? Jezelf en/of anderen?
 5. Waar heb je je in te berusten?
 6. Wat neem je mee naar 2021?

Met een groeisprong 2021 in…

Een bron van energie is het als je met een positieve mindset naar 2021 wilt kijken. Je hebt 365 dagen voor de boeg om er iedere dag iets moois van te maken. Weten waar je op uit bent of weten wat je wensen en verlangens zijn in 2021, geeft direct energie. Energie om doelen na te streven, om plannen te maken, om te groeien, om te leren en vol commitment te gaan voor het realiseren van je doelen. Zodat je mooie momenten kunt creëren in 2021!

Een paar vragen voor je kunnen zijn:

 1. Wat wil je in de kern bereiken voor jezelf, je dierbaren en je omgeving in 2021?
 2. Welk verhaal wil je over 2021 kunnen vertellen op 31 december 2021?
 3. Wat is je bucket-list voor 2021?
 4. Wat heb je hiervoor allemaal nodig en wat heb je te leren?
 5. Wat heb je te doen en te laten?
 6. Wat wordt je eerste stap?

Wij wensen je een fantastische groeisprong toe en zien je graag in 2021!

SCG | Strategisch Coachen Groep

Schrijf je in voor ons e-magazine GROEISPRONG!