‘Ik ben er als mens door gegroeid en kan beter reflecteren op mijn eigen handelen.’

Sjoerd wilde graag doorgroeien naar de seniorrol van delivery manager bij zijn werkgever. ‘Ik had het gevoel dat ik op schema liep om die promotie te maken, maar hoorde na een jaar dat ik het niet had gehaald. Toen heb ik uitvoerig met onze directeur gesproken. Het was een confronterend, maar eerlijk gesprek. Ik had niet voldoende controle over mijn proces. Op dat moment zat een andere collega in een coachingstraject en de directeur raadde mij dat ook aan…’

Meer regie over eigen groeiproces

In twee individuele coachingsessies met Regi Melcherts ontdekte Sjoerd dat zijn hulpvraag was: ‘Hoe kan ik meer regie pakken over mijn eigen groeiproces?  ‘Met die hulpvraag ben ik in de opleiding Strategisch Coachen aan de slag gegaan. Ik zit op mijn werk tussen de IT’ers, maar een directeur van een basisschool of advocaat hebben hele andere uitdagingen. Door alle verschillende casussen, werd ik aan het denken gezet over mijn situatie en werd ik uit mijn comfortzone verleid.’

Sjoerd realiseerde zich dat de makkelijke weg geen optie was. ‘Ik kreeg heel veel energie van de opleiding, keek er iedere keer weer echt naar uit om nieuwe dingen te leren. In de veilige setting heb ik de ruimte gevoeld om me echt open te stellen en kwetsbaar te zijn. Daardoor heb ik er zoveel aan gehad.’

Overkomen

Het belangrijkste inzicht voor Sjoerd was dat dingen je niet overkomen, je hebt altijd zelf invloed. ‘De situatie met mijn promotie heb ik mezelf laten overkomen. Ik had niet aan de eisen voor een promotie voldaan en ging bij de pakken neer zitten. Terwijl ik als ik meer in controle kom een actieve deelnemer van de situatie word. Dan kan ik tijdig bijsturen.’ Sjoerd heeft na de opleiding doorgepakt. ‘Ik uit me bewuster, laat dingen niet meer op z’n beloop en voel me niet meer afhankelijk van hoe andere mensen dingen doen.’

Na de opleiding heeft Sjoerd de masterclasses ‘Teamcoaching’ en ‘Succesvol begrenzen bij hoogoplopende emoties’ gevolgd. ‘Strategisch Coachen Groep is een inspirerende club. Ik heb vooral met Regi geschakeld en dat is iemand die zo doorheeft wat er aan de hand is en waar nodig door je heen prikt. Zonder waardeoordeel, dat vind ik echt heel bijzonder.’

Dezelfde taal spreken

Sjoerd krijgt van zijn team terug dat hij meer de tijd neemt voor zaken. ‘Ik krijg terug dat ik meer structuur in gesprekken aanbreng, minder snel een waardeoordeel heb en beter luister naar mijn teamleden. Ik ben er als mens door gegroeid en kan beter reflecteren op mijn eigen handelen, ben veel bewuster van mijn eigen gedrag en gevolgen. Ik wil echt benadrukken hoe enthousiast ik ben over de opleidingen en de organisatie. Je bent meer dan een deelnemer. Ook na de opleiding blijft er interesse in hoe het je vergaat. Door mijn positieve ervaring heb ik ook twee collega’s aangeraden om de opleiding te volgen. Ik vind het leuk om te merken dat we daardoor echt meer dezelfde taal spreken.’