‘Ik heb nu de juiste handvatten om dichtbij mezelf te blijven’

Dennis Riebeek werkt als Enterprise Agile Coach en was op zoek naar een uitdagende coachopleiding. ‘Ik had genoeg kennis van het domein Agile en hoe je dat toepast in een organisatie vanuit frameworks en methodieken. Ik wilde juist meer weten over hoe je in een coachingsituatie tot een diepere laag komt en vanuit verbinding iemand helpt om een stap te zetten. Het liefst vanuit een context die buiten mijn dagelijkse werkdomein viel. Verdieping in mijn werk: dat is waar ik naar zocht.’

De gevolgen van een trauma verwerken

Hij wilde meer waarde toevoegen, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Daarom volgde Dennis de zesdaagse opleiding Strategisch Coachen en een jaar later een masterclass Teamcoaching bij Strategisch Coachen Groep. ‘Als je anderen wilt helpen, moet je eerst jezelf kennen,’ dat is de gedachte waarmee Dennis aan zijn opleiding begon. ‘Ik ben mezelf tijdens de opleiding echt tegengekomen. In een hele veilige en intieme omgeving, kwam ik erachter dat ik nog een stap te zetten had in de verwerking dat ik in feite gehandicapt ben. Ik heb in 2018 een hersenbloeding gehad en ondanks dat de schade zeer minimaal is en het van de buitenkant niet merkbaar is, ervaar ik wel iedere dag de gevolgen. Tijdens de opleiding ontdekte ik dat ik nog middenin in het verwerkings- en acceptatieproces van dat trauma zat.’

De juiste handvatten om bij jezelf te blijven

Dat accepteren was niet eenvoudig, maar Dennis kreeg door dit wel aan te gaan, meer lucht. Hij merkt op dat hij na de opleiding meer plezier ervaart in zijn leven. ‘Ik vind het lastig om uit te leggen wat er precies veranderde, het is heel gevoelsmatig. Ik kan het het beste omschrijven als dat ik dankzij de opleiding de juiste handvatten heb gekregen om, zowel in mijn werk als daarbuiten, dichter bij mezelf te blijven dan voor het trauma.’

Een jaar na de opleiding Strategisch Coachen volgde Dennis ook een masterclass Teamcoaching. Hij ervaart nog dagelijks de voordelen van wat hij bij Strategisch Coachen Groep heeft geleerd. ‘Door de inzichten en kennis die ik heb opgedaan, kan ik pas op de plaats maken. Wat gebeurt er? Wat doet het met me? Wat wil ik? En welke stappen ga ik zetten om dat te bereiken?’ Ook als Enterprise Agile Coach is Dennis anders gaan werken. ‘Om gedrag te veranderen laat ik coachees nu onder begeleiding ervaren dat het anders kan. Ik laat wat bij de ander hoort, ook echt bij de ander. Ik zie nu in, dat dat veel helpender is dan alles naar mezelf toe te trekken. Dat merk ik zelfs in de opvoeding van mijn dochter.’

Dennis laat zich nog regelmatig coachen om ruimte te maken voor zelfreflectie en merkt dat dit hem helpt om te blijven groeien, zowel als professional als mens.