Ik ben me nu veel meer bewust van de mate waarin ik situaties kan beïnvloeden’

Grenzen

Denise* had een hectische baan als manager operations. ‘Er veranderde veel en ik merkte dat ik tegen mijn grenzen aanliep. Ik heb toen uit voorzorg contact met de bedrijfsarts gezocht en zij tipte Strategisch Coachen Groep.’  Denise ging een coachgesprek aan. ‘Ik had twee opties: persoonlijke coaching of de opleiding Strategisch Coachen. Ik ben niet van de groepen, dus besloot om er juist wel voor te kiezen en startte met de opleiding.’

Naar de winnaarsdriehoek met resultaat

Denise was vooral erg nieuwsgierig wat Strategisch Coachen haar ging brengen. ‘Gaat deze opleiding me überhaupt wat brengen? Of ga ik van die trucjes leren? Dan wordt het zo nep.’ Ze voelde zich  direct op haar plek in de groep. ‘Ik vond het erg prettig dat de theorie werd afgewisseld met de praktijk. Je gaat heel bewust over jezelf nadenken. Dat was voor mij heel verhelderend.’ Grenzen stellen en goed uitspreken wat ze nodig heeft, dat was waar Denise zich voornamelijk op richtte. ‘Ik heb in de groep geoefend met iets wat ik later in de praktijk heb toegepast. Er werd voor mij uit het niets een nieuwe directeur aangesteld. Dat vond ik vreemd. En de gesprekken tussen ons vond ik lastig. Hij wilde een hele andere kant op dan ik. Hoe kon ik dat ombuigen? Hoe ga ik van slachtoffer naar winnaar?’ Denise is het gesprek aangegaan met de algemeen directeur. ‘Ik heb mijn toegevoegde waarde, wat ik nodig van hem en de andere directeuren had en wat ik niet wilde, toegelicht. Dat was heel spannend, maar ik wist ook dat er wat moest veranderen. Mijn werkgeluk kwam anders in gevaar.’ De algemeen directeur was positief verrast, maar moest het gesprek even laten bezinken. ‘Ik kreeg een aanbod voor een andere rol. De algemeen directeur gaf aan dat hij en de andere directeuren achter mijn plan stonden en mijn toegevoegde waarde zagen. Zonder Strategisch Coachen had ik dit nooit zo opgepakt.’

Veel tools, maar geen trucs

‘Inmiddels heb ik een nieuwe baan bij een organisatie die midden in een verandering zit. Daarom ben juist ik aangetrokken. Ik denk vaak terug aan de opleiding, zeker als ik met een team werk. Hoe kan ik de winnaarsdriehoek inzetten? Hoe kan ik de matrix toepassen? En wat is de communicatiestijl van mijn gesprekspartner, welke stijl moet ik aannemen om dichterbij te komen? Ik ben me sinds de opleiding heel bewust van hoe ik nu reageer en omga met bepaalde situaties.’  Over waarom juist de opleiding Strategisch Coachen Denise zo bij blijft is ze heel duidelijk. ‘Strategisch Coachen is heel toepasbaar. Daardoor ben ik me nu veel meer bewust van mezelf, van mijn eigen handelen en van de mate waarin ik situaties kan beïnvloeden. Ik heb zoveel tools gekregen, maar geen trucs. Daar ben ik blij om.’

Niet alleen

Ook de inzichten van andere deelnemers hebben Denise erg geholpen. ‘Ik herkende veel bij de andere deelnemers. Je bent écht niet de enige die vastloopt in het leven. Voor de opleiding dacht ik dat het aan mij lag. In een hele veilige omgeving kon ik alles kwijt. Ik heb alles waar ik tegenaan liep op tafel gelegd. De groep heeft mij veel feedback gegeven waardoor ik meer inzicht in mezelf heb gekregen.’ Wat het meeste indruk op Denise heeft gemaakt is de winnaarsdriehoek. ‘Ik zat heel erg in de dramadriehoek. Dat was echt een eye opener. Daarna kon ik me richten op hoe ik eruit kwam en naar de winnaarsdriehoek ging.’

Kennis levend houden

‘Ik hou wat ik heb geleerd in Strategisch Coachen levend door maandelijks af te spreken met een andere deelnemer uit de groep. We lijken op elkaar en kennen daardoor elkaars valkuilen. Zij zit wel in een hele andere wereld, maar het is juist heel inspirerend om te zien hoe zij wat ze geleerd heeft tijdens de opleiding in haar leven toepast. Dat houdt het levendig en blijft nieuwe inzichten geven.’

*Denise is een pseudoniem. Gezien de persoonlijke tint van het verhaal, wil deze klant graag anoniem blijven.