‘Dankzij persoonlijke coaching heb ik meer rust en richting in mijn leven gevonden’

Eigen pad terugvinden

2022 was voor Anje zowel mentaal als fysiek een zwaar jaar. Via haar werkgever nam ze kennis van de opleiding Strategisch Coachen. ‘Ik had niet meer het idee dat ik op mijn eigen pad wandelde. Toen ik enthousiaste reacties van collega’s over de coachopleiding én over Strategisch Coachen Groep hoorde, besloot ik contact op te nemen met Regi Melcherts. We maakten samen een groeiplan. Daaruit bleek dat persoonlijke coaching het beste paste bij mijn vraagstellingen en gewenste doelen. Daar was ik het mee eens en hij kreeg mijn vertrouwen als coach, omdat hij mij het gevoel gaf dat hij stevig genoeg was om mij af te remmen.’

Kernwaarden omarmen

‘Mijn grootste hulpvraag was: wat zijn mijn kernwaarden? Ik vind zoveel dingen belangrijk, hoe geef je dan richting aan je leven?’ Door haar omgeving werd het drukke leven van Anje bewonderd en dat stimuleerde haar om maar door te gaan.’ ‘Jij doet het gewoon’, was wat ze constant hoorde. ‘Toen ik niet lekker in mijn vel zat, kreeg ik als reactie uit mijn omgeving dat ik maar eens moest gaan settelen en ik rustiger aan moest doen. Regi was de eerste die tegen mij zei ‘jij fladdert graag, wat is daar mis mee?’ Ik had de neiging om mijn bestaan te laten leiden door wat anderen van mij vonden. Het was tijd om dat te veranderen en te leren vertrouwen op mijn eigen kwaliteiten.’

In de persoonlijke coaching werden grote vraagstukken besproken.  ‘We hebben het gehad over mijn missie, wat mijn overtuigingen zijn, hoe ik de relatie tot mijn omgeving wil vormgeven en hoe ik in bepaalde situaties reageer. Het heeft me geraakt om met deze thema’s bezig te zijn, maar vooral heel veel opgeleverd. Ik weet na de coaching wat mijn kernwaarden, kwaliteiten en talenten zijn. Door die helderheid kan ik eindelijk toetsen of ik wel bezig ben met de dingen die mij blij maken.’

Een groot cadeau

Met vernieuwde energie stuurde Anje haar leven een kant op die bij haar kernwaarden past. ‘Nu toets ik als vanzelf alle belangrijke beslissingen in mijn leven aan mijn kernwaarden. Ik heb ze echt omarmd, draag ze uit en bespreek ze met anderen. Daardoor maak ik veel makkelijker keuzes. Ik scheid het kaf van het koren. Dat ruimt op zowel zakelijk- als privégebied echt op. Vanaf het moment dat ik mijn kernwaarden ben gaan erkennen, verdween de mist in mijn hoofd. Wat dat betreft is de persoonlijke coaching echt een enorm cadeau aan mezelf geweest.’

Door de nieuwe verbinding met haar kernwaarden is Anje zich gaan realiseren dat ze haar werk anders wil inrichten. Daarom overweegt ze om als ondernemer verder te gaan. ‘Ik ben erachter gekomen dat het ondernemen mij meer vrijheid geeft en dat heb ik nodig. Ik moet ruimte hebben om op mijn manier te denken en te werken. Daarom ben ik naast mijn nieuwe baan, die ook al meer uit mijn comfort zone is, gestart met ondernemen. Ik heb hele grote stappen gemaakt. Mijn stoerheid heb ik omgezet naar kwetsbaarheid. En ik heb veel meer aandacht voor mezelf, dat doet me heel goed.’

Richting en rust dankzij coaching

Daarnaast lukt het Anje nu ook beter om wat van een ander is, bij de ander te laten. ‘Voordat ik persoonlijke coaching had, was ik constant bezig met anderen. Iedereen kon bij me terecht. Ik heb nu geleerd om wat van de ander is, daar ook te laten. Natuurlijk denk ik nog steeds graag mee, maar ik los het niet meer op. Dat moeten de mensen om mij heen nu zelf doen.’

Anje heeft dankzij de coaching meer richting en rust in haar leven gevonden. ‘Als ik morgen neerval, dan heb ik niks te klagen. Ik sta positief in het leven en heb geleerd dat ik goed gedij bij chaos. Die chaos kan ik dankzij de persoonlijke coaching nu veel beter managen.’