Coachen met een helicopterview

Strategisch Coachen biedt een concrete aanpak voor het verkennen van verborgen team- en organisatiedynamieken, Wanneer je de verschillende dynamieken waar je deel van uitmaakt beter begrijpt, kun je nieuwe mogelijkheden ontdekken. Met Strategisch Coachen leer je doelgericht coachen bij leiderschap-, team- en organisatieproblemen . 

'Niet het probleem, maar het doel staat centraal'

De paradigmashift

Met Strategisch Coachen krijg je diepgaande inzichten in de persoonlijke, materiële en immateriële systeemaspecten die van invloed zijn op de situatie waar je collega, team, organisatie, cliënt of gecoachte zich in bevindt. Je leert te werken met de 10 systemische wetmatigheden. Je ontdekt de symptomen van verstoringen die in een systeem kunnen optreden. Onderstaand geven we je een inkijkje.

Regi is in staat om je te laten leren zien wat je nog niet hebt leren zien. Deze opleiding heeft mijn leven verrijkt!
Annemieke Gerritsen
Hoofd engineering en projectmanager
5 april 2019
Fijne opbouw, respectvolle begeleiding, inspirerend en gewetensvol. Heel mooie en leerzame ervaring en een voelbaar plezier van de trainer om er het beste uit te halen.
Wendy Mooren
Art Director
5 november 2020
Wat als je 46 bent en graag de wereld mooier wilt maken, dan is deze opleiding een springplank om de gamechanger te mogen en kunnen zijn voor de medemens. Inspireren, delen, groeien! Complimenten aan het SCG-team!
Roy Bergs
Makelaar
7 april 2021
Geen vraag is te gek of kan niet gesteld worden. Dit is wat deze mooie opleiding Strategisch Coachen mij geleerd heeft. Met diverse methodieken - soms aan de oppervlakte, soms met veel diepgang - het gesprek aangaan. #durvendoen!
Yvonne Cassee
Manager HRM
7 juli 2019
De opleiding die na lange jaren weer pijn deed. Pijn omdat ik zoveel geleerd heb als mens en coach.
Jeroen van der Lugt
Startup coach
10 januari 2020
Verrijking voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Soms confronterend, in alle gevallen leerzaam. Life changer!
Miriam Dijksman
Personeelsmanager
10 februari 2020
Systeemdenker
Bert Hellinger
Bert Hellinger was een Duitse psychotherapeut die werd geassocieerd met een therapeutische methode die het best bekend staat als Familieopstellingen en Systemische opstellingen. Hij beschreef wat er in de ordening van een systeem mis kan gaan, welke stoornissen dan kunnen ontstaan en hoe de orde en balans hersteld kunnen worden. Deze wetmatigheden zijn door Regi geïntegreerd in de opleiding Strategisch Coachen en toepasbaar gemaakt zijn op meerdere aandachtsgebieden van coachen. Ze vormen voor elke coach, leidinggevende, professional, manager of ondernemer een belangrijke sleutel voor succes.
Systeemdenker
Systeemdenker
Peter Senge
Peter Michael Senge is een Amerikaans wetenschapper op het gebied van kennismanagement en organisatiekunde. Senge schreef met het boek The fifth discipline: the art and practice of the learning organization uit 1990 een baanbrekend werk over de lerende organisatie. De vijf disciplines van Senge zijn als volgt: Een gedeelde visie opbouwen, denken in systemen, mentale modellen, leren in teamverband en persoonlijk meesterschap. In de opleiding Strategisch Coachen leer je hóé je deze disciplines praktisch toepast in coaching.
Systeemdenker
Methode
Simulatie
Een simulatie is een methode om een ervarend leerproces te bevorderen. Door simulaties kunnen complexe, onoverzichtelijke situaties worden teruggebracht tot een overzichtelijk beeld van waaruit je kunt oefenen. Je krijgt op deze manier zicht op de onderlinge verhoudingen en wat er allemaal speelt. Simulaties bieden je een helicopterview en dragen bij aan analyse, implementatie, rendement en motivatie. Je brengt complexiteit naar eenvoud met diepgaande strategische inzichten.
Methode
Visie
10 Wetmatigheden
Bij Strategisch Coachen werken we strategisch, ontwikkelings- en toekomstgericht. De 10 wetmatigheden leer je gebruiken om een vastgelopen collega, een ontregeld team of organisatie te herstellen en beter te laten presteren. Je legt hiermee een natuurlijke basis waarmee doelen worden gerealiseerd. Hieronder lichten we één van de 10 wetmatigheden toe.
Visie

De 3e wetmatigheid: Grenzen respecteren

Het verhaal van de camping
Je rijdt met je jonge kinderen naar Italië. Onderweg houd je je kinderen in de gaten en laat ze niet alleen. Dan sta je voor de slagboom van de camping. De slagboom gaat omhoog, je rijdt naar binnen en de slagboom sluit achter je. Op dat moment voel je je veiliger, je bent op je vakantiebestemming aangekomen. Je bent verbonden met de camping, waar een collectieve veiligheid heerst. Je kinderen mogen lekker gaan spelen in de speeltuin en jij loopt naar de receptie om een plekje op de camping te vragen. Je ontmoet de beheerder, je wordt welkom geheten en je krijgt plek 14 in straatje C. Dat voelt goed. Je weet dat je je caravan of tent neer kunt zetten en je welverdiende vakantie kunt vieren. Je rijdt naar straatje C en vindt plekje 14, tussen plekje 13 en 15. Je wordt blij als je ziet dat de waslijnen van je buren op plekje 13 én plekje 15 al zijn opgehangen. Er hangt schone was aan te drogen. De waslijnen, de heldere grenzen die ervoor zorgen dat je wel twee keer nadenkt voordat je je haring onder de lijn door op de plek van je buren in het gras slaat. En je weet dat dat wederzijds is: een team of organisatie functioneert op dezelfde manier als een camping. 

'Een heldere grens is de basis voor een veilige verbinding'

De wijze L.E.S. van de camping

De waslijn is een prachtig symbool voor een heldere grens. Je kunt kiezen of je je waslijn laag of hoog, enkel of dubbel ophangt. Je kunt ook kiezen hoeveel was je aan je lijn ophangt. Hoe meer was aan de lijn, hoe meer behoefte aan privacy. Hoe minder was aan de lijn, hoe meer behoefte aan openheid. Een prachtige manier om het contact met je buren te begrenzen. Dit maakt dat mensen op een camping veilig naast en met elkaar vakantie kunnen vieren. En dit terwijl ze volledig kunnen verschillen in land van herkomst, opleidingsniveaus, hobby’s, gezinssamenstellingen en leeftijden. De waslijn maakt contact mogelijk, ook voor het veilige, échte gesprek.

De waslijn vraagt expliciet om elkaars grenzen te respecteren. In een gezonde organisatie met een veilige werkomgeving, is de camping goed geregeld. Ieder neemt zijn waslijnen, lees: heldere grenzen, mee. Ieder hangt de eigen was op en haalt deze er ook weer af. In gezonde organisaties respecteren mensen elkaars gewoontes in de samenwerking. 

6-daagse opleiding Strategisch Coachen

Opleidingsdata najaar 1 2022
15 & 16 september, 13 & 14 oktober, 10 & 11 november

Opleidingsdata najaar 2 2022
17 & 18 november, 15 & 16 december, 12 & 13 januari 2023

Wat je kunt verwachten

  • Zes dagen live opleiding met topdocent Regi Melcherts.
  • Online studiemodule, bestaande uit meer dan 50 video’s, verdiepende theoretische achtergronden, oefeningen en support.
  • Werkboek Strategisch Coachen met alle praktische oefenvormen
  • Boek Groeisprong | Praktische levensgids voor persoonlijke en professionele groei.
  • Koffie, thee, fris en goed verzorgde lunches op onze prachtige opleidingslocatie in Bosch en Duin.

Investering
De investering voor de opleiding Strategisch Coachen bedraagt €3.475,00 vrijgesteld van BTW.

Accreditatie en registratie
De opleiding Strategisch Coachen geeft toegang tot het International Coaches Register, en is voor meerdere doelgroepen geaccrediteerd. Klik hier voor het overzicht op onze website. Staat jouw register er niet bij? Neem dan contact met ons op, we kunnen een aanvraag voor je doen.