Effectieve strategieën bij personeelstekort: wat hebben we te leren?

Krapte op de arbeidsmarkt en personeelstekorten zorgen bij veel bedrijven voor een hoge werkdruk en stress onder personeel, met als gevolg uitval en continuïteitsproblemen. Wat kan het management betekenen en hoe ga je als organisatie op een gezonde manier om met deze uitdagingen?

De spagaat van personeel behouden en aantrekken

‘Vanaf 5 september minder treinen door personeelstekort NS’, ‘Personeelstekort dwingt huisarts om assistent te zijn’ en ‘Kinderopvang zou 24/7 open zijn, maar krijgt die service niet rond door personeelstekort’. Je kunt er niet meer omheen: personeelstekort is in bijna iedere sector een enorm probleem. Niet alleen richting de klant, ook intern. Door het tekort aan personeel neemt de werkdruk toe en daardoor wordt ook het verzuim weer hoger. In juli zagen we al een ongebruikelijk harde stijging van het ziekteverzuim en waren er meer ziekmeldingen door psychische klachten: een domino-effect.

We begrijpen dat organisaties in een spagaat zitten. Hoe zorg je aan de ene kant dat medewerkers tevreden en gezond blijven? En hoe zorg je aan de andere kant dat je snel en op een duurzame manier de juiste mensen aantrekt? En bovenal: wat hebben we te leren?

Winnende strategieën vinden voor jouw organisatie

Er is een uitweg uit die spagaat. Deze begint met het vinden van een effectieve strategie voor het personeelstekort voor jouw organisatie. Daarnaast is het belangrijk dat je een zienswijze ontwikkelt op de begeleiding van medewerkers vanuit de gouden driehoek: organisatiegroei, professionele groei én persoonlijke groei.  Wat hebben medewerkers nodig om professioneel te groeien? Hoe kunnen ze op hun eigen manier bijdragen aan de organisatiedoelstellingen? En wat kun je als werkgever betekenen in hun privéleven, zodat ze vol toewijding en met veel plezier bij je willen en blijven werken?

Levens- én loopbaan bewust coachen en begeleiden

Alléén investeren in de professionele ontwikkeling van medewerkers is dus niet meer voldoende. Bedrijven moeten laten zien dat ze toegewijd zijn en dat gaat verder dan het werk alleen. Spelen er bijvoorbeeld financiële- of gezondheidsheidsproblemen? Toegewijde bedrijven ondersteunen en faciliteren hun medewerkers hierbij steeds meer. Als het thuis goed gaat, is de kans veel groter dat medewerkers op het werk gezond functioneren en niet uitvallen. Het percentage ‘nul-verzuimers’ groeit. Een win-win. Zeker omdat het de toewijding aan beide kanten vergroot.

De kracht van toewijding

Veel organisaties onderschatten de kracht van toewijding. Het is een speerpunt dat onderdeel dient te zijn van de bedrijfsstrategie. Daarnaast kunnen leidinggevenden verschillende skills leren om de toewijding van medewerkers te vergroten.

Dus zorg voor een gedegen strategie voor het personeelstekort binnen jouw organisatie, begeleid  medewerkers levensfasebewust en investeer in het verbeteren van de toewijding naar elkaar. Als dit op orde is, dan zal je zien dat medewerkers blijven, minder snel uitvallen en dat het makkelijker wordt om nieuwe mensen aan te trekken. En als je nog twijfelt over of dit de juiste aanpak is? Je concurrenten zien het belang hier wel van in, dus zorg dat je niet achter de feiten aan gaat lopen.

Masterclass ‘Een effectieve strategie bij personeelstekort’

Wil je hier meer over weten? We geven op donderdag 24 november een unieke Masterclass waarin we uitgebreid ingaan op personeelstekort en je praktisch handvatten geven om hier als manager, leidinggevende of HR-professional op een gezonde en effectieve manier mee om te gaan.

Heb je interesse? Klik op de button voor meer informatie over de Masterclass.